Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

ΠΥΡΓΟΣ ΠΥΤΙΟΥΣ

Το Πιτυός βρίσκεται στη βορειοανατολική Χίο. Ο Πύργος του Πυτιούς κτίστηκε πάνω στη μοναδική φυσική δίοδο που ενώνει την ορεινή ΒΑ Xίο με την ΒΔ.
Χρονολογείτε ότι κτίστηκε στις αρχές του 14ου αι. για στρατιωτικούς λόγους. Το ύψος του μεσαιωνικού Πύργου φτάνει τα 15 μέτρα, και στέκεται πάνω σε βραχώδη λόφο, στην άκρη ενός γκρεμού. 

Έχει δύο ορόφους,χωρίς να διαθέτει καμία πόρτα,η πρόσβαση γινόταν μόνο με ανεμόσκαλα. 


Το βόρειο και δυτικό του τμήμα στεφανώνουν επάλξεις, ενώ χαμηλότερα διακρίνονται κανονιοθυρίδες.


 Το χωριό μετά από  τις σφαγές του 1822 εγκαταλείφθηκε , και ο Πύργος έπαψε να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. 


Ξαναχρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά το 1912 στην απελευθέρωση της Xίου, όταν τον είχε κάνει αρχηγείο ο τελευταίος Tούρκος Στρατιωτικός διοικητής του νησιού.

διαβάστε περισσότερα.... “ΠΥΡΓΟΣ ΠΥΤΙΟΥΣ”

ΠΥΡΓΟΣ ΔΟΤΙΩΝ


 O Πύργος των Δοτιών βρίσκεται στο δρόμο προς την παραλία Βρουλίδια,βρίσκεται κοντά στο χωριό Πυργί σε μία περιοχή από τις περισσότερο σημαντικές παραγωγής μαστίχας. 
Φωτογραφίες-Κων/νος Ζαννάρας


Η περιοχή είναι πολύ χαρακτηριστική με τα χαμηλά σχετικά μαστιχόδεντρα να πλαισιώνουν με μοναδικό τρόπο τον επιβλητικό Πύργο που αποτελεί εξαιρετικό δείγμα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής της Μεσαιωνικής Χίου αλλά δυστυχώς χρόνο με το χρόνο καταρρέει και υπάρχουν πολλές καταγγελίες ότι γίνεται κλοπή των πετρών του Πύργου,μέχρι και σήμερα.      


Πρόκειται για έναν Μεσαιωνικό Πύργο που κατασκευάστηκε στα πλαίσια της γενικής οχύρωσης του νησιού από τους Γενοβέζους στις αρχές του 15ου αι. (1410-1415). 



Το κτίσμα είναι τριώροφο , κτισμένο από ανοιχτό γκρίζο ασβεστόλιθο, βρίσκεται σήμερα σε άθλια εριπιώδη μορφή, διατηρώντας τους τέσσερις τοίχους του, εκτός από το νότιο που είναι μισογκρεμισμένος. 


Έχει ορθογώνιο σχήμα, με διαστάσεις 14,28 Χ 15,70 και ύψος 18μ. με εφτά επάλξεις από την ανατολική και δυτική πλευρά και τέσσερις από τη νότια και βόρεια. Διατηρούνται  επίσης τα χωρίσματα των εσωτερικών τοίχων του ισογείου και πολλά στοιχεία από τον τρόπο θολοδομίας στους δύο πρώτους  

διαβάστε περισσότερα.... “ΠΥΡΓΟΣ ΔΟΤΙΩΝ”

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΓΡΙΑΣ

Το Κάστρο της Γριάς βρίσκεται στην περιοχή των Καρδαμύλων στη Βόρεια Χίο. Το όνομα του, σύμφωνα με την παράδοση, οφείλετε σε μια γριά που σκαρφάλωσε μέχρι εκεί για να σωθεί από τους πειρατές.



διαβάστε περισσότερα.... “ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΓΡΙΑΣ”

ΜΥΛΟΙ ΣΤΑ ΤΑΜΠΑΚΙΚΑ


Στη Χίο τα  τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου, αναπτύχθηκε μία  μικρής κλίμακας βιομηχανική υποδομή. 
Δυστυχώς ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, οι πολιτικές αλλαγές που διαδραματίστηκαν μετά στις χώρες των  Βαλκανίων και τις  Ανατολικής Ευρώπης, που ήταν παραδοσιακές αγορές των Χιώτικων προϊόντων,καθώς επίσης και ότι ο γρήγορος εκσυγχρονισμός της βιομηχανικής παραγωγής δεν ακολουθήθηκε από τις Χιακές Βιομηχανίες απέκλεισαν τις τοπικές Βιομηχανίες της Χίου κι έτσι σταμάτησαν την λειτουργία τους.

Το κύριο προϊόν των μικρών βιομηχανιών ήταν η κατεργασία δερμάτων, που παράγονταν στα Βυσσοδεψία.

 Τα Βυσσοδεψία  βρίσκονταν στη Βόρεια πλευρά της πόλης,στον δρόμο για το σημερινό νοσοκομείο, στην περιοχή Ταμπάκικα. Οι μύλοι ήταν μέρος της βιομηχανικής αυτής παραγωγής. Τέσσερις από αυτούς που ανακαινίστηκαν  πριν από μερικά χρόνια βρίσκονται 1 χλμ βόρεια του κέντρου της πόλης, χτισμένοι σε ένα μικρό λιμενοβραχίονα ανάμεσα στα Ταμπάκικα και το νοσοκομείο.
διαβάστε περισσότερα.... “ΜΥΛΟΙ ΣΤΑ ΤΑΜΠΑΚΙΚΑ”

ΚΑΣΤΡΟ ΒΟΛΙΣΣΟΥ

Το Κάστρο της Βολισσού βρίσκεται στη βορειοδυτική Χίο,στην κορυφή του λόφου όπου βρίσκεται το χωριό Βολισσός.
Χτίστηκε μάλλον κατά τον 11ο αι., αν και σύμφωνα με την παράδοση το Κάστρο της Βολισσού είναι έργο του στρατηγού Βελισσάριου, κατά τον 6ο αι. μ.Χ.






 Ο σκοπός της οχύρωσης ήταν για να προστατεύει όλο το βορειοδυτικό τμήμα του νησιού της Χίου, γι’ αυτό και ήταν χτισμένο  σε στρατηγική θέση, σε υψόμετρο 230 μέτρων από όπου κι έχει οπτική επαφή με σχεδόν όλη την Βορειοδυτική ακτογραμμή του νησιού αλλά και επαφή με τις Βίγλες που υπάρχουν στην περιοχή,που προειδοποιούσαν  σε περίπτωση εχθρικής επιδρομής.




 Κατά τον 15ο αιώνα το Κάστρο ανοικοδομήθηκε και πήρε την τελική του μορφή από τους γενοβέζους.

Είναι τραπεζοειδούς σχήματος, και κατασκευάστηκε από τοπική σκουρόχρωμη πέτρα.


 Περιμετρικά είχε έξι κυκλικούς προμαχώνες, ενώ στο εσωτερικό του υπήρχαν διάφορα χτίσματα όπως δεξαμενές και εκκλησίες που δυστυχώς σήμερα δεν σώζονται.




Η παράδοση λέει  ότι το κάστρο συνδεόταν μέσω σήραγγας με τη συνοικία του Πυθώνα, για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης και επικοινωνίας σε περιπτώσεις πολιορκίας.
Σήμερα στο Κάστρο στο εσωτερικό του δεν υπάρχει τίποτα από τα παλιά χτίσματα,ενώ τα τείχη είναι σε ορισμένα σημεία μισογκρεμισμένα,ενώ στους προμαχώνες έχουν καταρρεύσει μεγάλα τους μέρη.
Στο Κάστρο της Βολισσού έχουν γίνει προσπάθειες ώστε να είναι επισκέψιμο,και θα μπορούσα να πω ότι είναι το μοναδικό Κάστρο της Χίου που είναι επίσημα επισκέψιμο.Δηλαδή έχει διαμορφωμένους διαδρόμους,μονοπάτια,γέφυρες.
Το κλασσικό πρόβλημα των χόρτων υπάρχει αλλά φένεται ότι γίνονται προσπάθειες ώστε να μπορεί ο κόσμος να το επισκεφτεί.


Τα τελευταία χρόνια το Κάστρο της Βολισσού φωτίζεται κατά τις νυχτερινές ώρες και έτσι φένεται πάρα πολύ εντυπωσιακό.

Υπάρχει περιβάλλον χώρος όπου μπορεί κάποιος να καθίσει,ο δρόμος φτάνει πολύ κοντά στο Κάστρο κι έτσι δεν χρειάζεται πολύ περπάτημα.


Σαν συμπέρασμα θα μπορούσα να πω ότι στο Κάστρο της Βολισσού έχουν γίνει απλά τα άκρως απαραίτητα και αυτονόητα( που δεν έχουν γίνει σε άλλα μνημεία της Χίου) αλλά χρειάζεται άμεση επισκευή και αναστήλωση.

Είναι ένα καταπληκτικό Κάστρο που μετά τις απαραίτητες επισκευές θα γίνει πολύ εντυπωσιακό και θα είναι ένας πόλος έλξης για την Βολισσό αλλά και όλη τη Χίο και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως άλλα Κάστρα (Μολύβου,Κω,Ρίο) σαν χώρος εκδηλώσεων.
διαβάστε περισσότερα.... “ΚΑΣΤΡΟ ΒΟΛΙΣΣΟΥ”

ΜΟΝΗ ΜΟΥΝΔΩΝ



Η Μονή Μουνδών είναι ένα ιστορικό μοναστηριακό συγκρότημα, αφιερωμένο στη μνήμη του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου. Βρίσκεται στο Δήμο Αμανής, κοντά στο χωριό Διευχά. Η ίδρυση της Μονής πιθανολογείται στα Βυζαντινά χρόνια, αν και τα παλαιότερα έγγραφα στα οποία αναφέρεται είναι του 16 αι. 



Το μοναστήρι γνώρισε μεγάλη ακμή στους τελευταίους αιώνες της Τουρκοκρατίας και θεωρείται ως ένα από τα σπουδαιότερα θρησκευτικά ιδρύματα της Χίου.



Αξίζει να προσέξει κανείς τη λαϊκή εικονογράφηση του ναού της Μονής, αλλά και την κατανυκτική ατμόσφαιρα που δημιουργούν τα ερειπωμένα, σήμερα, κτίσματά της. 


Το καθολικό, τα παρεκκλήσια, τα κελιά, η τράπεζα και το θολοσκέπαστο πρόπυλο της εισόδου αποτελούν το υπάρχον κτιριακό συγκρότημα της μονής. 





διαβάστε περισσότερα.... “ΜΟΝΗ ΜΟΥΝΔΩΝ”

ΠΑΡΑΓΓΛΙ,ΑΓ.ΙΣΙΔΩΡΟΣ

Το Παράγγλι βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά της Χίου,λίγο πριν το χωριό της Λαγκάδας.
Το Παράγγλι,λοιπόν είναι ένας μικρός βράχος-νησί όπου υπάρχει ο ιερός ναός του Αγ. Ισιδώρου, κτισμένος πάνω σε ερείπια αρχαϊκής ή κλασσικής εποχής. 

Η θαλάσσια περιοχή γύρω του είναι γεμάτη από σπασμένους αμφορείς μεταφοράς κρασιού, που δικαιολογεί την υπόνοια ότι υπάρχουν γύρω στην περιοχή  καμίνια κατασκευής αμφορέων. Νεώτεροι ερευνητές υπολογίζουν το κτίσμα γύρω στα 3.000 - 3.500 π.Χ. και υποθέτουν πως υπήρξε ναός του Ηρακλή. Κοντά στο κτίσμα υπάρχει ένα πολύ παλιό πηγάδι και ένα κυκλώπειο τείχος ύψους 2 περίπου μέτρων με λαξευτούς βράχους,εκεί πιθανολογείται ότι ήταν η θέση της Ηράκλειας.


διαβάστε περισσότερα.... “ΠΑΡΑΓΓΛΙ,ΑΓ.ΙΣΙΔΩΡΟΣ”

ΡΗΜΟΚΑΣΤΡΟ ΧΙΟΥ

Στο οροπέδιο του Αίπους, οι ανασκαφικές έρευνες έφεραν στο φως αγροικίες στις θέσεις Ρημόκαστρο (Ελληνόκαστρο ή Ληνόκαστρο ή Λημόκαστρο ή Ρημόκαστρο) , Εβριακή, και Καμπούρη το Γύρισμα. Η ευρύτερη περιοχή συνδέεται με την παρουσία αγροτοποιμενικών εγκαταστάσεων, που οργανώθηκαν εκεί από τον 5ο αι π.Χ. ως τα ρωμαϊκά χρόνια. Με τους αγρότες συνδέονται και οι πολλοί λιθοσωροί που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του Αίπους. Ο μεγαλύτερος από αυτούς έχει ύψος 7 και διάμετρο 40 μέτρα. Πρόκειται για τους ξερόλιθους που παραμέριζαν οι κάτοικοι, στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν καλλιεργήσιμο έδαφος.

διαβάστε περισσότερα.... “ΡΗΜΟΚΑΣΤΡΟ ΧΙΟΥ”

ΝΕΑ ΜΟΝΗ

Η Ι. Νέα Μονή Χίου
Ευχαριστούμε τη συγγραφέα Πόπη Χαλκιά-Στεφάνου 

           Ακολουθώντας τον ανηφορικό δρόμο, που οδηγεί προς το κέντρο του νησιού, προς τα δυτικά της πρωτεύουσας ανάμεσα σε δάση και πηγαία τρεχούμενα νερά, φθάνουμε στο μοναστηριακό συγκρότημα της Ιεράς Νέας Μονής. Βρίσκεται σε σημείο με εξαιρετική θέα μεταξύ της δυτικής και ανατολικής ακτής προς τα Μικρασιατικά παράλια και σε απόσταση 15 χλμ από τη Χώρα.
          Είναι το πιο σπουδαίο από τα μοναστήρια του νησιού και μνημείο διεθνούς σημασίας.
Θεωρείται μεγαλούργημα της καλλιτεχνίας και έχει αποτιμηθεί «ως ίσον ταίς πρωτίσταις οικοδομαίς των επτά θαυμάτων». Κτίσθηκε επάνω στο Προβάτειο Ορος στη μέση του σχηματισμού της νήσου σε σχήμα Χ από τον Κωνσταντίνο το Μονομάχο.
Κατά την Παράδοση ανηγέρθηκε στο σημείο, όπου η ιερή Εικόνα της Θεοτόκου ευρέθη από τους
τρεις ασκητές Νικήτα, Ιωάννη και Ιωσήφ άκαυστη μέσα στη καιόμενη μυρσίνη.


διαβάστε περισσότερα.... “ΝΕΑ ΜΟΝΗ”

ΚΑΣΤΡΟ ΑΠΟΛΙΧΝΩΝ (ΑΡΜΟΛΙΑ)

Το Κάστρο των Απολίχνων βρίσκεται ΒΔ του χωριού Αρμόλια, ένα  από τα Μαστιχοχώρια της Χίου. Βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου όπου  ελέγχει όλη την περιοχή μέχρι τη θάλασσα. 
Η πρόσβαση σε αυτό είναι εφικτή εφόσον διασχίσουμε ένα κακοτράχαλο αγροτικό δρόμο με αυτοκίνητο, στη συνέχεια αυτός ο δρόμος σταματάει και χρειάζεται ανάβαση σε ένα ορεινό μονοπάτι. Η απόσταση είναι περίπου 10-15 λεπτά.


Παρόλα  αυτά,όλη μας η πορεία μας επιβραβεύει,αφού αρχικά το μονοπάτι  διασχίζει έναν πλούσιο ελαιώνα  και μετά ένα όμορφο δασάκι στο οποίο υπάρχουν πινακίδες με τις ονομασίες των διάφορων δέντρων, μέχρι να φθάσει στη γυμνή κορυφή του βουνού όπου βρίσκεται το δυστυχώς εγκαταλελειμμένο και σε άθλια κατάσταση Κάστρο.






Το Κάστρο των Αρμολίων κτίστηκε το 1440 από το Γενουάτη Νικόλαο Μπάνκα Ιουστινίανι της γνωστής φατριάς Ιουστινιάνι. Αυτό βεβαιώνει η υπέρθυρος λατινική επιγραφή, η επιγραφή βρισκόνταν στην είσοδο του Κάστρου και υπάρχουν πολλές αναφορές απο περιηγητές.


Η επιγραφή σήμερα δεν είναι πλέον στο Κάστρο αλλά είναι εντοιχισμένη στο παλιό σχολείο του χωριού, στην πλατεία.



 Στην επιγραφή διακρίνονται τα οικόσημα των Ιουστινιάνι, Πύργος αριστερά και Σταυρός δεξιά, μέσα σε κύκλους.











διαβάστε περισσότερα.... “ΚΑΣΤΡΟ ΑΠΟΛΙΧΝΩΝ (ΑΡΜΟΛΙΑ)”

Αρχαιολογικός χώρος Εμπορειού

Η ανάβαση είναι κουραστική ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες,αλλά γίνεται από έναν πολύ περιποιημένο δρόμο που βοηθάει την ανάβαση.


Η θέα του Αιγαίου από το αναψυκτήριο(το οποίο δυστηχώς είναι κλειστό) του αρχαιολογικού χώρου, όσο και τα αρχαιολογικά ευρήματα, αποζημιώνουν τον επισκέπτη. 


Εικόνα



διαβάστε περισσότερα.... “Αρχαιολογικός χώρος Εμπορειού”

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ,ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το Κάστρο της Χίου το έχω σε μία ξεχωριστή κατηγορία από τα υπόλοιπα μνημεία του νησιού και λόγω μιας αδυναμίας που του έχω αλλά κυρίως διότι το Κάστρο της Χίου δεν είναι ένα μνημείο αλλά μία ολόκληρη μνημειακή ζώνη!Μέσα του περικλύει πολλά μνημεία,έναν παραδοσιακό οικισμό(μία παλαιά πόλη) και φυσικά το Κάστρο είναι συνδεδεμένο με όλη την ιστορία του νησιού! 

Εδώ θα κάνω μία σύντομη περιγραφή και θα μιλήσουμε για το κάθε μνημείο του Κάστρου αλλά και εποχή ξεχωριστά!

Το Κάστρο της Χίου λοιπόν βρίσκεται βόρεια του λιμανιού της πόλης της Χίου, έχει

έκταση 180.000 τ.μ και είναι από τα λίγα κάστρα στην Ελλάδα το οποίο

περιβρέχεται από θάλασσα.

Είναι κτισμένο με Θυμιανούσικη πέτρα και γκρίζα πέτρα της Φώκαιας.

 

 

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του το οποίο το κάνει ξεχωριστό είναι ότι κατοικείται ακόμα και σήμερα από περίπου 600 κατοίκους!

Το Κάστρο είναι κτισμένο στο νότιο άκρο της αρχαίας ακρόπολης, το λεγόμενο Παλαιόκαστρο! Σύμφωνα με τις ανασκαφές το Βόρειο τμήμα του σημερινού Κάστρου είναι κτισμένο επάνω στο νότιο του Παλαιόκαστρου!

 

Το Κάστρο της Χίου στην σημερινή θέση  κτίστηκε από τους Βυζαντινούς τον 9ο αιώνα και μέχρι σήμερα έχει περάσει πολλά στάδια επισκευών από τους Γεννουάτες,τους Ενέτούς αλλά και κατά την διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας!


Τα τείχη του Κάστρου σχηματίζουν ένα ακανόνιστο πεντάγωνο. Εννέα ισχυροί προμαχώνες

Προστάτευαν τα  τείχη, δυστυχώς οι οχτώ

σώζονται μέχρι σήμερα.  

Σε τρεις από αυτούς

 τους πύργους σώζονται εντοιχισμένες πλάκες με το έμβλημα της φατρίας των

Ιουστινιάνι (Giustiniani), μέλη της οποίας είχαν αναλάβει τη διακυβέρνηση του νησιού.

Τα χερσαία τείχη διέσχιζε υδάτινη τάφρος η οποία σήμερα είναι άνυνδρη. Το  Κάστρο είχε 3 πύλες, μία υδάτινη και δύο χερσαίες που ένωναν το Κάστρο με την Πόλη της Χίου.

Την κεντρική πύλη την Porta Maggiore στην νοτιοδυτική πλευρά και την βορειοδυτική το ονομαζόμενο Επάνω Πορτέλο!

Η υδάτινη πύλη σήμερα είναι κατεστραμμένη και δεν υπάρχει!

Το Επάνω Πορτέλο έχει κι αυτό καταστραφεί αν και σήμερα βλέπουμε ίχνη του!

Σήμερα συναντάμε σχεδόν με την μορφή που υπήρχε την κύρια είσοδο - πύλη του Κάστρου, την ονομαζόμενη Porta Maggiore.

Με την είσοδο στο Κάστρο, ένας φιδωτός διάδρομος οδηγεί τον επισκέπτη στο

Αναστηλωμένο αλλά κλειστό ‘Παλάτι Ιουστινιάνι’ και στο κτήριο της ‘Σκοτεινής Φυλακής’, όπου


το 1822, έπειτα από την έγερση των Χίων για αποτίναξη του τουρκικού ζυγού

και συμμετοχή στην ευρύτερη Ελληνική Επανάσταση, φυλακίστηκαν εβδομήντα

Πρόκριτοι πριν οδηγηθούν στην αγχόνη. Στη συνέχεια συναντάμε  

την πλατεία του Κάστρου. Εκεί υπάρχει και το παλαιό νεκροταφείο επιφανών

Οθωμανών, μεταξύ των οποίων και ο πασά Καρά Αλής, του οποίου τη ναυαρχίδα

ανατίναξε ο  Κωνσταντίνος Κανάρης το 1822. Ο κύριος οδικός άξονας του οικισμού,

ο Άγιος Γεώργιος, μας καθοδηγεί μέσα στην πόλη του Κάστρου.

Στην αρχή του δρόμου συναντάμε το Μπαϊρακλι τζαμί και προς το τέλος της οδού τον ναό του Αγίου Γεωργίου (Φρουρίου). Στο εσωτερικό της αυλής της εκκλησίας,

ένας τεράστιος πλάτανος και μία παραμελημένη αρχαία Κρίνη.

γυρίζουν σε άλλες εποχές.

Στα σοκάκια του Κάστρου στην Βορειοδυτική πλευρά συναντάμε τα λουτρά του Κάστρου(χαμάμ).

Υπάρχουν δύο συγκροτήματα με το βορειότερο να είναι μεγαλύτερο και σήμερα να γίνονται εργασίες αναστύλωσης.

Προχωρώντας το εσωτερικό της επιθαλάσσιας πλευράς  συναντάμε έναν πεταλόσχημο πύργο, τον Κουλά,


ο οποίος θεωρείται το κέντρο και αφετηρία μίας σειράς από πύργους,

τις λεγόμενες βίγλες, τις οποίες συναντά κανείς κατά μήκος της ακτογραμμής

του νησιού, ιδιαίτερα της νότιας και δυτικής.

επίσης συναντάμε και την Βυζαντινή  δεξαμενή του

Κάστρου, την ‘Κρύα Βρύση’.
Το Κάστρο στο εσωτερικό του έχει άλλους δύο ναούς τον Άγιο Νικόλαο και το τον Άγιο Γεώργιο (κεχρί).
διαβάστε περισσότερα.... “ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ,ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ”