Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΣΤΡΟ ΒΟΛΙΣΣΟΥ

Το Κάστρο της Βολισσού βρίσκεται στη βορειοδυτική Χίο,στην κορυφή του λόφου όπου βρίσκεται το χωριό Βολισσός.
Χτίστηκε μάλλον κατά τον 11ο αι., αν και σύμφωνα με την παράδοση το Κάστρο της Βολισσού είναι έργο του στρατηγού Βελισσάριου, κατά τον 6ο αι. μ.Χ.






 Ο σκοπός της οχύρωσης ήταν για να προστατεύει όλο το βορειοδυτικό τμήμα του νησιού της Χίου, γι’ αυτό και ήταν χτισμένο  σε στρατηγική θέση, σε υψόμετρο 230 μέτρων από όπου κι έχει οπτική επαφή με σχεδόν όλη την Βορειοδυτική ακτογραμμή του νησιού αλλά και επαφή με τις Βίγλες που υπάρχουν στην περιοχή,που προειδοποιούσαν  σε περίπτωση εχθρικής επιδρομής.




 Κατά τον 15ο αιώνα το Κάστρο ανοικοδομήθηκε και πήρε την τελική του μορφή από τους γενοβέζους.

Είναι τραπεζοειδούς σχήματος, και κατασκευάστηκε από τοπική σκουρόχρωμη πέτρα.


 Περιμετρικά είχε έξι κυκλικούς προμαχώνες, ενώ στο εσωτερικό του υπήρχαν διάφορα χτίσματα όπως δεξαμενές και εκκλησίες που δυστυχώς σήμερα δεν σώζονται.




Η παράδοση λέει  ότι το κάστρο συνδεόταν μέσω σήραγγας με τη συνοικία του Πυθώνα, για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης και επικοινωνίας σε περιπτώσεις πολιορκίας.
Σήμερα στο Κάστρο στο εσωτερικό του δεν υπάρχει τίποτα από τα παλιά χτίσματα,ενώ τα τείχη είναι σε ορισμένα σημεία μισογκρεμισμένα,ενώ στους προμαχώνες έχουν καταρρεύσει μεγάλα τους μέρη.
Στο Κάστρο της Βολισσού έχουν γίνει προσπάθειες ώστε να είναι επισκέψιμο,και θα μπορούσα να πω ότι είναι το μοναδικό Κάστρο της Χίου που είναι επίσημα επισκέψιμο.Δηλαδή έχει διαμορφωμένους διαδρόμους,μονοπάτια,γέφυρες.
Το κλασσικό πρόβλημα των χόρτων υπάρχει αλλά φένεται ότι γίνονται προσπάθειες ώστε να μπορεί ο κόσμος να το επισκεφτεί.


Τα τελευταία χρόνια το Κάστρο της Βολισσού φωτίζεται κατά τις νυχτερινές ώρες και έτσι φένεται πάρα πολύ εντυπωσιακό.

Υπάρχει περιβάλλον χώρος όπου μπορεί κάποιος να καθίσει,ο δρόμος φτάνει πολύ κοντά στο Κάστρο κι έτσι δεν χρειάζεται πολύ περπάτημα.


Σαν συμπέρασμα θα μπορούσα να πω ότι στο Κάστρο της Βολισσού έχουν γίνει απλά τα άκρως απαραίτητα και αυτονόητα( που δεν έχουν γίνει σε άλλα μνημεία της Χίου) αλλά χρειάζεται άμεση επισκευή και αναστήλωση.

Είναι ένα καταπληκτικό Κάστρο που μετά τις απαραίτητες επισκευές θα γίνει πολύ εντυπωσιακό και θα είναι ένας πόλος έλξης για την Βολισσό αλλά και όλη τη Χίο και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως άλλα Κάστρα (Μολύβου,Κω,Ρίο) σαν χώρος εκδηλώσεων.

2 σχόλια:

  1. Το Κάστρο της Βολισσού είναι ονειρικό..από μακριά...!!!!!!Η θέληση μου να το επισκεφθώ αρχικά πήγαζε από το ενδιαφέρον μου προς τον στρατηγό του αυτοκράτορα Ιουστινινού, Βελισσάριο. Παρόλα αυτά, το όλο σκηνικό από κοντά αδικεί το Κάστρο κατά πολύ. Αρχικά, λίγο πριν την είσοδο στο Κάστρο, υπάρχει μία μεγάλη ξύλινη γέφυρα, στην οποία έχει προκληθεί μία μεγάλή τρύπα από φωτιά. Δυστυχώς, μέχρι πέρσι, κανένας δεν είχε ενδιαφερθεί να το φτιάξει και ήταν πραγματικά επικύνδινο αν είχεσ παιδιά μαζί σου, κάποιος να πέσει μέσα από την τρύπα. Το Κάστρο, τα τείχη βασικά, ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, και υπήρχε και εδώ το θέμα των χόρτων και της ακαθαρσίας. Φαίνεται΄ότι έγινε πριν κάποια χρόνια μία προσπάθεια για αναβάθμιση του χώρου, αλλά όλα αυτά θέλουν και συντήρηση. Ειλικρινά, η απογοήτευση από τους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Χίου μεγαλώνει μέρα με την μέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. exoun gini merika apo afta ta opia perigrafis,mpori na ginoun akoma poli perisotera vevea, ala, ala,vale esi tin sinexia sta ala........

      Διαγραφή