Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

ΠΥΡΓΟΣ ΔΟΤΙΩΝ


 O Πύργος των Δοτιών βρίσκεται στο δρόμο προς την παραλία Βρουλίδια,βρίσκεται κοντά στο χωριό Πυργί σε μία περιοχή από τις περισσότερο σημαντικές παραγωγής μαστίχας. 
Φωτογραφίες-Κων/νος Ζαννάρας


Η περιοχή είναι πολύ χαρακτηριστική με τα χαμηλά σχετικά μαστιχόδεντρα να πλαισιώνουν με μοναδικό τρόπο τον επιβλητικό Πύργο που αποτελεί εξαιρετικό δείγμα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής της Μεσαιωνικής Χίου αλλά δυστυχώς χρόνο με το χρόνο καταρρέει και υπάρχουν πολλές καταγγελίες ότι γίνεται κλοπή των πετρών του Πύργου,μέχρι και σήμερα.      


Πρόκειται για έναν Μεσαιωνικό Πύργο που κατασκευάστηκε στα πλαίσια της γενικής οχύρωσης του νησιού από τους Γενοβέζους στις αρχές του 15ου αι. (1410-1415). 



Το κτίσμα είναι τριώροφο , κτισμένο από ανοιχτό γκρίζο ασβεστόλιθο, βρίσκεται σήμερα σε άθλια εριπιώδη μορφή, διατηρώντας τους τέσσερις τοίχους του, εκτός από το νότιο που είναι μισογκρεμισμένος. 


Έχει ορθογώνιο σχήμα, με διαστάσεις 14,28 Χ 15,70 και ύψος 18μ. με εφτά επάλξεις από την ανατολική και δυτική πλευρά και τέσσερις από τη νότια και βόρεια. Διατηρούνται  επίσης τα χωρίσματα των εσωτερικών τοίχων του ισογείου και πολλά στοιχεία από τον τρόπο θολοδομίας στους δύο πρώτους  

ορόφους.


Ο Πύργος δεν είχε πόρτα στο ισόγειο, όπως συνηθιζόταν για αμυντικούς λόγους, αλλά υποδοχή ελαφριάς κλίμακας στο μεσαίο όροφο. Στο ισόγειο υπάρχουν ανοίγματα αερισμού και πολεμίστρες στον τελευταίο όροφο. 
Περιβαλλόταν από τετράπλευρη περιτείχιση και από τέσσερις μικρούς πύργους,σε κάθε γωνία.
Σήμερα σώζονται μόνο τα ίχνη και τα θεμέλια ενός από τους μικρούς πύργους.
(ευχαριστώ τον Κων/νο Ζαννάρα για το φωτογραφικό του υλικό)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου