Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Αρχαιολογικός χώρος Εμπορειού

Η ανάβαση είναι κουραστική ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες,αλλά γίνεται από έναν πολύ περιποιημένο δρόμο που βοηθάει την ανάβαση.


Η θέα του Αιγαίου από το αναψυκτήριο(το οποίο δυστηχώς είναι κλειστό) του αρχαιολογικού χώρου, όσο και τα αρχαιολογικά ευρήματα, αποζημιώνουν τον επισκέπτη. 


Εικόνα



Λίγο χαμηλότερα από την  κορυφή και σε υψόμετρο 250 μέτρων, είναι κτισμένη η οχυρωμένη Ακρόπολη του οικισμού, με το Μέγαρο το οποίο ήταν η έδρα του αρχηγού, τους βωμούς και το ναό της Πολιούχου Αθηνάς. 

Εικόνα


Έξω από την ακρόπολη, στην απότομη πλαγιά του λόφου, βρίσκεται η κύρια περιοχή του οικισμού, με περισσότερα από 50 σπίτια, χτισμένα σε ευρύχωρα πλατώματα. Ένα ακόμη ιερό έχει ανασκαφεί στη Νότια πλευρά του λιμανιού του Εμπορειού.




Εικόνα


Αρνητική εντύπωση προκαλεί η έλειψη πινακίδων που να οδηγούν στον χώρο τους επισκέπτες που έρχονται στην διαδρομή προς τον Εμπορειό αλλά και στην είσοδο του χώρου.
Οπότε εάν κάποιος δεν γνωρίζει συγκεκριμένα από πριν το που είναι ο χώρος κινδυνεύει να χαθεί.




Είναι πραγματικά κρίμα να έχει γίνει μια τόσο σημαντική δουλεία από Κ.Β. εφορεία αρχαιοτήτων και να μην υπάρχει η στοιχειώδη σήμανση ώστε οι επισκέπτες να βρίσκουν τον χώρο.
Το πρόβλημα γίνετε εντονότερο διότι ο χώρος δεν είναι ιδιαίτερα διαφημισμένος ούτε περιλαμβάνεται αναλυτικά σε τουριστικούς οδηγούς.
Το νησί μας είναι ένας αναξιοποίητος θυσαυρός γεμάτος ιστορία που δεν αξιοποιείται αλλά και όταν γίνει μια καλή κίνηση όπως η ανάδειξη του χώρου δεν την διαχειριζόμαστε σωστά και περνάει απαρατήρητη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου