Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΑ ΦΡΟΥΡΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Υπάρχει πλέον στο facebook μία ομάδα με τίτλο "ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΑ ΦΡΟΥΡΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ".
στην παρακάτω διεύθυνση http://www.facebook.com/home.php?sk=group_180217272006823.

Στόχος της δημιουργίας αυτής της ομάδας είναι να ικανοποιηθεί ένα χρόνιο αίτημα που αφορά την ανάρτηση της προβλεπόμενης Ελληνικής σημαίας σε όλα τα φρούρια της Χίου. 


Το αίτημα αυτό στηρίζεται τόσο έμπρακτα, δηλαδή στην ύπαρξη Ελληνικής σημαίας σε όλα τα φρούρια και τις ακροπόλεις της υπόλοιπης Ελλάδας, όσο κυρίως νομικά από το άρθρο 2 του Ν. 851/1978, της 21/22 Δεκ. 1978 (ΦΕΚ Α' 233), όπου προβλέπεται η χρήση σημαίας νούμερο ένα (1) σε φρούρια και ακροπόλεις της Ελληνικής επικράτειας. 


Στην ομάδα μας εδώ θα βρείτε  πλούσιο φωτογραφικό υλικό από άλλα φρούρια στην Ελλάδα, καθώς και από το εξωτερικό τα οποία φέρουν την αρμόζουσα σημαία.


Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας τονίσω ότι ειδικά στην περίπτωση του Φρουρίου της Χίου  η τοποθέτηση σημαίας σε συγκεκριμένο σημείο των τειχών έχει άμεση ιστορική και ηθική αξία. 


Ιστορική διότι όπως αναφέρει ο ιστορικός Ζολώτας, ο Νότιος προμαχώνας (πλησίον της κεντρικής Πύλης Μαγγιόρε), ονομαζόταν από τους Γενουάτες «προμαχώνας του Αγίου Γεωργίου» εξαιτίας της σημαίας (λευκή με κόκκινο Σταυρό στη μέση της) που κυμάτιζε πάνω σε αυτόν αλλά και του τελετουργικού που ακολουθούνταν για την έπαρσή της.


Ηθική αλλά και ιστορική αξία ταυτόχρονα διότι η ύπαρξη σημαίας στα Φρούρια της Χίου επιβάλλεται για να αποκατασταθεί η μνήμη των χιλιάδων που απαγχονίστηκαν και σφαγιάσθηκαν το 1822 και το 1912, μεταξύ άλλων και αυτών που μαρτύρησαν για την Ένωση με την Ελλάδα στη Σκοτεινή Φυλακή, υπερασπιζόμενοι το ανθρώπινο δικαίωμα του Χιώτικου Λαού για αυτοδιάθεση.


Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να σας επισημάνω ότι το αίτημα αυτό  δεν εδράζεται σε κάποια εθνικιστική παρόρμηση. 
Αντίθετα, πιστεύω ότι η Ελληνική σημαία πρέπει να αναρτάται στα φρούρια του Ελληνικού κράτους, όχι για να σηματοδοτεί την ελληνική επικυριαρχία σε μνημεία που εκ της ιστορικής πραγματικότητας δύναται να οφείλουν την ύπαρξή τους σε άλλα έθνη, αλλά για να συμβολίζει την απελευθέρωση και την εθνική μας επιβίωση μέσα από τον αγώνα των προγόνων μας. 


Άλλωστε, στο εξωτερικό οι σημαίες σύγχρονων κρατών αναρτώνται πάνω σε Φρούρια και μνημεία τα οποία χτίστηκαν από άλλα έθνη ή κράτη τα οποία σήμερα μπορεί και να μην υφίστανται.  Τα Φρούρια στην Ελληνική Επικράτεια, και ειδικά στη Χίο, έγιναν μάρτυρες του αγώνα για τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους. Θεωρώ ότι αυτός και μόνον, είναι λόγος ικανός για να επιβάλει την ύπαρξη της σημαίας.


Για τους πιο πάνω λόγους πιστεύω ότι η ομάδα αυτή θα βοηθήσει ώστε  να αποκαταστήσει ένα αίτημα που έχει όχι μόνο εθνικά, αλλά και ηθικά ερείσματα.


Η πρωτοβουλία της δημιουργίας της ομάδας  είναι καθαρά ιδιωτική και ΔΕΝ έχει καμία απολύτως σχέση με οποιονδήποτε επίσημο φορέα ή σύλλογο.
διαβάστε περισσότερα.... “ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΑ ΦΡΟΥΡΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ”