Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΣΤΡΟ ΑΠΟΛΙΧΝΩΝ (ΑΡΜΟΛΙΑ)

Το Κάστρο των Απολίχνων βρίσκεται ΒΔ του χωριού Αρμόλια, ένα  από τα Μαστιχοχώρια της Χίου. Βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου όπου  ελέγχει όλη την περιοχή μέχρι τη θάλασσα. 
Η πρόσβαση σε αυτό είναι εφικτή εφόσον διασχίσουμε ένα κακοτράχαλο αγροτικό δρόμο με αυτοκίνητο, στη συνέχεια αυτός ο δρόμος σταματάει και χρειάζεται ανάβαση σε ένα ορεινό μονοπάτι. Η απόσταση είναι περίπου 10-15 λεπτά.


Παρόλα  αυτά,όλη μας η πορεία μας επιβραβεύει,αφού αρχικά το μονοπάτι  διασχίζει έναν πλούσιο ελαιώνα  και μετά ένα όμορφο δασάκι στο οποίο υπάρχουν πινακίδες με τις ονομασίες των διάφορων δέντρων, μέχρι να φθάσει στη γυμνή κορυφή του βουνού όπου βρίσκεται το δυστυχώς εγκαταλελειμμένο και σε άθλια κατάσταση Κάστρο.






Το Κάστρο των Αρμολίων κτίστηκε το 1440 από το Γενουάτη Νικόλαο Μπάνκα Ιουστινίανι της γνωστής φατριάς Ιουστινιάνι. Αυτό βεβαιώνει η υπέρθυρος λατινική επιγραφή, η επιγραφή βρισκόνταν στην είσοδο του Κάστρου και υπάρχουν πολλές αναφορές απο περιηγητές.


Η επιγραφή σήμερα δεν είναι πλέον στο Κάστρο αλλά είναι εντοιχισμένη στο παλιό σχολείο του χωριού, στην πλατεία.



 Στην επιγραφή διακρίνονται τα οικόσημα των Ιουστινιάνι, Πύργος αριστερά και Σταυρός δεξιά, μέσα σε κύκλους.











Το κάστρο είναι χτισμένο σε τραπεζοειδές σχήμα, περιβάλλεται με διπλά τείχη και το εσωτερικό του απαρτιζόταν από 62 δωμάτια. 


Διαθέτει ένα μεγάλο Πύργο και μικρούς αμυντικούς πύργους στις επάνω γωνίες.
Υπάρχει μία δεξαμενή (κινστέρνα)μπροστά από τον μεγάλο πύργο, στην οποία συγκεντρώνονταν τα νερά της βροχής με σύστημα καναλιών από τις στέγες του Πύργου αλλά και των δωματίων, για την εξασφάλιση πόσιμου νερού όλο τον χρόνο.




Το Κάστρο έχει οπτική επαφή με τις βίγλες των ακτών της περιοχής από την Κώμη, μέχρι τη θάλασσα του Λιθιού, αλλά και με τον Πύργο των Δοτιών αποτελώντας μέρος του αμυντικού επικοινωνιακού συστήματος του νησιού. 


Σε περίπτωση εχθρικής επιδρομής, το μήνυμα μεταδιδόταν από βίγλα σε βίγλα και στη συνέχεια στα υπόλοιπα Κάστρα του νησιού, με σήματα καπνού την ημέρα και με φωτιές τη νύχτα, ώστε να οργανώνεται η άμυνα.
  Το κάστρο Απολιχνών είχε προταγωνιστικό ρόλο και στην εκστρατεία του Φαβιέρου όπου σύμφωνα με το "Ημερλόγιο του 1973" αναφέρεται ότι τον Οκτώβριο του 1827 "στο Κάστρο των Αρμολίων κλείστηκε με 50 Αλβανούς ο Καμπάς Αγάς και πρόβαλε στους στρατιώτες του Φαβιέρου σθεναρή άμυνα".

  Το Κάστρο σήμερα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση,ερειπωμένο με πάρα πολύ δύσκολη πρόσβαση.
Εάν συνεχιστεί η εγκατάλειψη που υπάρχει σήμερα είναι άγνωστο κατά πόσο θα συνεχίσει να στέκει το μέρος του Κάστρου το οποίο ακόμα στέκεται και θυμίζει το άλλοτε περήφανο Κάστρο.


Δυστηχώς το Κάστρο των Απολιχνών είναι άλλο ένα κομμάτι από το παζλ των σπουδαίων μνημείων της Χίου που βρίσκεται σε άθλια κατάσταση από την αδιαφορία των φορέων.


Ο φωτισμός του Κάστρου είναι σίγουρα ένα θετικό βήμα αλλά απορώ σε μερικά χρόνια τι θα έχει απομείνει να φωτίζουμε.


Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας στη Χίο ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη και ιδιαίτερα του τουρισμού όταν αντιμετωπίζουμε με τέτοια αδιαφορία τα μνημεία μας.





1 σχόλιο:

  1. Δυστυχώς τα μνημεία στη Χίο παραμένουν σε δεύτερη, τρίτη και τέταρτη μοίρα...Ευχόμαστε να ξυπνήσει πια η κοιμισμένη αρκούδα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή