Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

ΠΥΡΓΟΣ ΠΥΤΙΟΥΣ

Το Πιτυός βρίσκεται στη βορειοανατολική Χίο. Ο Πύργος του Πυτιούς κτίστηκε πάνω στη μοναδική φυσική δίοδο που ενώνει την ορεινή ΒΑ Xίο με την ΒΔ.
Χρονολογείτε ότι κτίστηκε στις αρχές του 14ου αι. για στρατιωτικούς λόγους. Το ύψος του μεσαιωνικού Πύργου φτάνει τα 15 μέτρα, και στέκεται πάνω σε βραχώδη λόφο, στην άκρη ενός γκρεμού. 

Έχει δύο ορόφους,χωρίς να διαθέτει καμία πόρτα,η πρόσβαση γινόταν μόνο με ανεμόσκαλα. 


Το βόρειο και δυτικό του τμήμα στεφανώνουν επάλξεις, ενώ χαμηλότερα διακρίνονται κανονιοθυρίδες.


 Το χωριό μετά από  τις σφαγές του 1822 εγκαταλείφθηκε , και ο Πύργος έπαψε να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. 


Ξαναχρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά το 1912 στην απελευθέρωση της Xίου, όταν τον είχε κάνει αρχηγείο ο τελευταίος Tούρκος Στρατιωτικός διοικητής του νησιού.

1 σχόλιο:

  1. Οταν επισκέφθηκα τον Πύργο αυτόν, πριν ένα χρόνο περίπου, εντυπωσιάστηκα από την πολύ καλή δουλειά που έγινε. Το θεώρησα ίσως το πιο καλοσυντηρημένο μνημείο της Χίου, μετά τη Νέα Μονή. Το μόνο που με ξένισε, ήταν το γεγονός ότι ήταν Κυριακή και ο Πύργος ήταν ναι μεν ορθάνοικτος, αλλά δεν υπήρχε ψυχή ούτε να τον προσέχει, ούτε να σε καθοδηγεί. Εκ των υστέρων έμαθα ότι διορίστηκε φύλακας στον Πύργο μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες. Αυτό όμως αποτελεί ακόμη ένα πρόβλημα, μιας και ο ντόπιος τουρισμός σπάνια μπορεί να πάει στο χωριό καθημερινή, αλλά κυρίως αυτό γίνεται στο σαββατοκυρίακο. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο και απαιτεί χρήμα να υπάρχει φύλακας εκεί 7 μέρες τη βδομάδα, αλλά καλό θα ήταν να έχουν τα κλειδιά και κάποιοι από τους κατοίκους και να τον ανοίγουν κάποιες ώρες το Σάββατο και Κυριακή. Πιστεύω ότι θα δώσει ζωή και πνοή σε ένα απομακρυσμένο χωριό σαν και αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή