Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΓΡΙΑΣ

Το Κάστρο της Γριάς βρίσκεται στην περιοχή των Καρδαμύλων στη Βόρεια Χίο. Το όνομα του, σύμφωνα με την παράδοση, οφείλετε σε μια γριά που σκαρφάλωσε μέχρι εκεί για να σωθεί από τους πειρατές.



Από την οχύρωση, που κάλυπτε μόνο το δυτικό και νοτιοδυτικό τμήμα, σήμερα σώζονται δυστηχώς μόνο οι δύο πύργοι και το μεταξύ τους τείχος, το μήκος του είναι 25 μέτρα. Οι υπόλοιπες πλευρές και όλος  ο λόφος είναι φυσικά οχυρωμένος, καθιστώντας απαγορευτική  την πρόσβαση στους επιτιθέμενους. 


  Ο χώρος έπαιξε σημαντικό ρόλο και μεταγενέστερα ακόμη και στον 20ο αι., κατά την απελευθέρωση του νησιού, το 1912 κι αυτό διότι στην περιοχή υπάρχουν και τα ταμπούρια, δηλαδή οι οχυρωματικές θέσεις των μαχητών του Καρδαμυλίτικου Εθελοντικού Σώματος κατά τις μάχες της απελευθέρωσης το 1912.
 Οι Καρδαμυλίτες κατάφεραν να εκδιώξουν τους Τούρκους από τα μέρη τους και αφού συνέλαβαν τις πολιτικές αρχές του τόπου και τους νίκησαν στη "μάχη της Γριάς", κατέλαβαν το ύψωμα.
Οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να στρατοπεδεύσουν στο χωριό Πιτυός επειδή πίστευαν ότι ήταν το μοναδικό μέρος του νησιού που δεν θα μπορούσε να βληθεί από τη θάλασσα.
Όμως, το πολεμικό πλοίο "Μακεδονία", που ήταν ένα από τα πλοία του Ελληνικού στόλου, είχε καταπλεύσει στο λιμάνι των Καρδαμύλων, οι στρατιώτες  που βρίσκονταν στη Γριά και στο Καρφωτό,καθοδήγησαν με τα σήματα τους το πλοίο και  βομβάρδισε με 67 οβίδες το Πιτυός. 
Η μάχη της Γριάς και ο βομβαρδισμός του Πιτυούς αποτέλεσε καθοριστική κίνηση για την εξέλιξη του αγώνα, διότι προκάλεσε πτώση του ηθικού των Τούρκων,και μετά την ολομέτωπη επίθεση του Ελληνικού στρατού, παραδόθηκαν αναγκαστικά  στις 22 Δεκεμβρίου 1912.
Η Χίος μετά πέρασε σε Ελληνική κυριαρχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου